Gilles Vastgoed
Onze Lieve Vrouwstraat 128
3020 Herent
Mail ons
0468 486 127
 
 Ontdek ons gratis vastgoedadvies
 Vraag een gratis waardebepaling

Wat te doen bij het ontdekken van een verborgen gebrek na de aankoop van een woning

Gefeliciteerd! Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden en de aankoop afgerond. Alles lijkt perfect, maar dan ontdek je plotseling een verborgen gebrek dat je niet gezien had tijdens je bezoekmoment. Wat nu? Het ontdekken van zo'n verborgen gebreken na de aankoop van een woning kan ontmoedigend zijn, maar het is belangrijk om te weten welke stappen je kunt nemen om dit probleem aan te pakken. In deze blogpost delen we waardevolle tips om je te helpen omgaan met deze situatie en je rechten als nieuwe eigenaar te kennen.

We horen je al denken: ‘wat is nu precies een verborgen gebrek?’ De wetgeving heeft er helaas geen pasklare antwoord voor. In de praktijk blijkt vaak dat de grens tussen zichtbaar en verborgen nogal vaag is. Het is vooral van belang dat je als koper kan aantonen dat je de woning zeer nauwkeurig en voorzichtig hebt bekeken. Alle gebreken die daarna nog worden ontdekt, kunnen dan geïdentificeerd worden als ‘verborgen gebreken’. 

Wat kan je nu doen als je een verborgen gebrek ontdekt hebt:


1. Blijf kalm en verzamel bewijzen: Het is begrijpelijk dat je overstuur kunt zijn bij het ontdekken van een verborgen gebrek, maar probeer toch kalm te blijven. Zo kan je alles rustig bekijken en vastleggen. Documenteer het gebrek zorgvuldig door foto's te maken en relevante documenten, zoals inspectierapporten en facturen te verzamelen.

2. Controleer de verkoopovereenkomst: In de meeste verkoopovereenkomsten staat vermeld dat je een verkoper niet kan aanspreken voor verborgen gebreken. Dit geldt echter niet voor een verkoper die bewust een gebrekkige woning als een normale woning verkoopt, want dan handelt hij te kwader trouw. Bij twijfel of discussie moet de verkoper kunnen bewijzen dat hij geen weet had van de voor de koper verborgen gebreken. Vaak stelt de rechtbank een expert aan om te achterhalen of de verkoper technische maatregelen nam om het gebrek te camoufleren, bijvoorbeeld door het plaatsen van panelen voor muren die door vochtigheid worden aangetast.

3. Praat met de verkoper: Informeer de verkoper onmiddellijk over het ontdekte gebrek. Bespreek het probleem vriendelijk maar duidelijk en vraag om een oplossing. In sommige gevallen kan de verkoper bereid zijn om het probleem te verhelpen of een compensatie te bieden.

4. Raadpleeg een deskundige: Als het probleem complex is of als je het gevoel hebt dat de verkoper niet meewerkt, overweeg dan om een onafhankelijke deskundige in te schakelen, zoals een bouwkundig ingenieur of een advocaat gespecialiseerd in vastgoedrecht. Zij kunnen je adviseren over de beste manier om verder te gaan.

5. Bespreek juridische opties: Als alle andere pogingen om tot een oplossing te komen mislukken, overweeg dan om juridische stappen te ondernemen. Een advocaat kan je helpen bij het beoordelen van je rechten en het indienen van een juridische klacht, zoals een claim voor verborgen gebreken.


Het ontdekken van een verborgen gebrek na de aankoop van een woning kan een ontmoedigende ervaring zijn, maar het is belangrijk om te weten dat je opties hebt. Blijf kalm, verzamel bewijsmateriaal en neem zo snel mogelijk stappen om het probleem aan te kaarten. Of het nu gaat om het bespreken van de kwestie met de verkoper, het raadplegen van een deskundige of het overwegen van juridische stappen, het is essentieel om je rechten te kennen en een passende oplossing te vinden. Onthoud dat je niet alleen staat in deze situatie en dat er professionals zijn die je kunnen helpen bij elke stap van het proces.

Geplaatst op 03/03/2024
verborgen gebreken; rechten en plichten; huis kopen