Gilles Vastgoed
Onze-Lieve-Vrouwstraat 128
3020 Herent
Mail ons
0468 486 127
 
 Ontdek ons gratis vastgoedadvies
 Vraag een gratis waardebepaling

Wat zijn de 4 meest gemaakte fouten bij het bieden op een woning?

Het is zover: na een lange zoektocht heb je eindelijk je droomwoning gevonden en de vraagprijs ligt binnen je budget. Maar je ontdekt dat je niet de enige geïnteresseerde bent, en het komt er dus op aan om een goed bod uit te brengen. In het heetst van de strijd lopen veel kopers het risico om overijverig te worden en fouten te maken die hen de deal kunnen kosten – of erger nog – hen met een woning op te zadelen waar ze spijt van krijgen. Hieronder vind je de 5 meest gemaakte fouten bij het bieden op een woning en handige tips om deze te vermijden.

1. Geen financiële buffer overhouden tijdens het bieden

Het is verleidelijk om al je geld in een woning te stoppen om je droomwoning te bemachtigen. Toch is het belangrijk om rekening te houden met eventuele onvoorziene kosten. Stel dat je na drie maanden een nieuw dak moet plaatsen of dat de verwarming het plots niet meer doet. Dit zijn vaak herstellingen die niet kunnen wachten en waarvoor je een financiële buffer nodig hebt. Als je al je spaargeld in de aankoop van een huis steekt, heb je geen financieel vangnet meer voor dergelijke zaken. Ook bij een renovatiewoning houd je best rekening met onvoorziene kosten die je pas kan ontdekken tijdens de werken.

2. Denken dat het hoogste bod altijd wint

Het draait zelden alleen om de prijs; verkopers willen graag zekerheid. Kom je tegenover iemand te staan die een bod heeft uitgebracht zonder opschortende voorwaarden, dan zal de verkoper vaak voorrang geven aan die persoon. Maar dit wil niet zeggen dat je geen kans maakt. Aan een woning hangt vaak ook emotionele waarde.

3. Ervan uitgaan dat je een tweede kans krijgt

Als je je in een situatie met meerdere biedingen bevindt, is het best om je bod te schrijven alsof je geen tweede kans krijgt om te onderhandelen. Hoe groter het verlangen om de woning te bemachtigen, hoe dichter je bod bij de vraagprijs moet zijn met zo weinig mogelijk voorwaarden. Het gebeurt weleens dat hoopvolle kopers niet eens een tweede kans krijgen om een bod uit te brengen. Breng dus meteen een goed bod uit.

4. 'Beste en laatste bod' uitspreken

Het werkt misschien op tv, maar in het echte leven is het niet altijd verstandig om je bod als 'beste en laatste bod' uit te spreken. Stel dat je na je 'beste en laatste bod' toch opnieuw wilt bieden, dan zal de verkoper of vastgoedmakelaar je minder serieus nemen. Door 'te nemen of te laten' aan te geven, lijkt het voor de verkoper alsof er op geen enkele manier nog tegemoet kan worden gekomen.

Een bod uitbrengen op een woning is een spannend moment. Doe dit altijd schriftelijk en vermeld hierin steeds wat jouw wensen zijn. 

Het bieden op een woning kan een spannend en zenuwslopend proces zijn. Door bewust te zijn van de meest gemaakte fouten en de juiste strategieën te volgen, vergroot je je kans om succesvol je droomhuis te bemachtigen. Bereid je goed voor, weet wat je bod inhoudt, en zorg ervoor dat je altijd een financiële buffer hebt. Met deze tips ben je goed op weg om een weloverwogen bod uit te brengen en de woning van je dromen te kopen.

Heb je toch nog vragen of wil je graag advies bij de verkoop of aankoop van je woning? Neem contact op met de vastgoedadviseurs van Gilles Vastgoed of bel naar 0468/486 127

Geplaatst op 25/07/2024
bieden
vastgoed aankopen
verkopen