Wanneer je een bod wilt uitbrengen op een woning of appartement, zijn doordachte opschortende voorwaarden van groot belang. Deze voorwaarden bepalen of een overeenkomst wel of niet van kracht wordt. Het is essentieel om ze op de juiste manier te formuleren, zowel voor jouw bescherming als koper, maar ook ter bescherming van de verkoper.
Waarom opschortende voorwaarden?
Het inlassen van een opschortende voorwaarde is geen eenzijdige verbintenis, maar een overeenkomst waarbij koper en verkoper hun akkoord nog laten afhangen van de vervulling van een voorwaarde. De clausule beschrijft een specifieke voorwaarde die bepalend is om de koop definitief te laten doorgaan of eventueel te annuleren. Het is meestal de kandidaat koper die deze opschortende voorwaarde formuleert op het bod formulier.
Belangrijke voorwaarden
Bij het opstellen van je bod kunnen diverse voorwaarden van toepassing zijn, zoals:
- Goedkeuring financiering : Bod is geldig onder voorwaarde van het verkrijgen van een financiering van x euro binnen x dagen.
- Ontvangen stedenbouwkundige vergunning: Het bod is onderhevig aan een positieve stedenbouwkundige vergunning
- Blanco bodemattest: Dit bod wordt uitgebracht onder opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een blanco bodemattest
- Geen voorkooprecht: Bod is van toepassing onder de opschortende voorwaarde van niet-uitoefening van een voorkooprecht
Correcte formulering
Een voorbeeld van een heldere formulering is:
"Ik bied x euro voor de aankoop van het pand op [adres]. Dit bod is afhankelijk van het succesvol verkrijgen van een hypotheek van [bank] voor [bedrag] binnen x dagen.
Optimale termijn
Kies een realistische termijn voor het vervullen van opschortende voorwaarden. Meestal is twee tot vier weken voldoende. Binnen deze periode kan de koper de overeenkomst ontbinden als de voorwaarde niet wordt vervuld.
Onzekere gebeurtenis
De opschortende voorwaarde moet afhankelijk zijn van een onzekere gebeurtenis! Zowel de koper als de verkoper mogen de voorwaarde niet kunnen beïnvloeden. Vb verkrijgen stedenbouwkundige vergunning. Hier is de voltooiing afhankelijk van verschillende partijen en organisatie (gemeente - provincie - buren - enz).
Ook de wijze waarop men de andere partij moet inlichten over de al dan niet vervulling van de voorwaarde, wordt best omschreven om latere discussies en/of verschillende interpretaties te voorkomen.
Conclusie
Opschortende voorwaarden zijn een essentieel aspect bij het aankopen van onroerend goed. Door ze strategisch te gebruiken, minimaliseer je risico's en garandeer je een soepel aankoopproces. Houd rekening met duidelijke formulering en realistische termijnen. Voor extra vastgoedadvies neem contact op met de vastgoedadviseurs van Gilles Vastgoed via 0468/486 127