Gilles Vastgoed
Onze Lieve Vrouwstraat 128
3020 Herent
Mail ons
0468 486 127
 
 Ontdek ons gratis vastgoedadvies
 Vraag een gratis waardebepaling

Wat is een conformiteitsattest?

Het Conformiteitsattest voor de verhuur van vastgoed: Wat is het en waarom is het belangrijk?

Bij de verhuur van vastgoed is het belangrijk om te weten dat het huis of appartement voldoet aan de wettelijke eisen en normen voor bewoning. Dit is de belangrijkste functie van het conformiteitsattest. Maar wat is een conformiteitsattest precies en waarom is het zo belangrijk bij de verhuur van je appartement of huis?

Wat is een Conformiteitsattest?

Een conformiteitsattest is een officieel document dat bevestigt dat een gebouw aan de wettelijke eisen en normen voldoet voor bewoning. Het wordt uitgereikt door de bevoegde overheid en geeft aan dat het gebouw voldoet aan†minimale woningkwaliteitsnormen. Het conformiteitsattest beschrijft bijvoorbeeld of er voldoende verwarming is of er voldoende brandbeveiliging is en of er aan andere wettelijke eisen voldaan is. Zo moet de elektriciteit conform zijn, moet er overal dubbelglas aanwezig zijn, mag er geen schimmel aanwezig zijn enz.

Waarom is het belangrijk bij de verhuur van een huis of appartement?

Als verhuurder ben je verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van je bewoners. Het conformiteitsattest is een bewijs dat je deze verantwoordelijkheid serieus neemt. Bovendien is het in sommige gemeentes wettelijk verplicht om een conformiteitsattest aan te vragen voordat je jouw vastgoed te huur aanbiedt.

Bij verhuur zonder een conformiteitsattest loop je het risico dat er problemen ontstaan, zoals problemen met de verwarming, brandveiligheid of andere wettelijke eisen. Dit kan leiden tot boetes, gerechtelijke procedures en vervelende situaties met de huurders.

Hoelang is een conformiteitsattest geldig?

Conformiteitsattesten zijn normaal†10 jaar geldig, ook als de woning ondertussen van eigenaar is veranderd†(tenzij de gemeente een kortere geldigheidsduur heeft bepaald).

Het conformiteitsattest vervalt sowieso als:

  • aan de woning grondige renovatiewerken worden gedaan
  • de woning†ongeschikt of onbewoonbaar verklaard†wordt†
  • de†wooninspectie†een proces-verbaal voor de woning opmaakt.

Hoe krijg je een Conformiteitsattest?

Het verkrijgen van een conformiteitsattest is een formeel proces dat moet worden uitgevoerd door een erkende inspecteur van de gemeente. De inspecteur zal het pand grondig inspecteren om te zorgen dat aan alle wettelijke eisen wordt voldaan . Zodra het conformiteitsattest is verkregen, is het verplicht om het document aan te bieden aan potentiŽle huurders.

Heb jij vastgoedvragen? Aarzel niet om de vastgoedadviseurs van Gilles Vastgoed te contacteren.

Geplaatst op 10/01/2023
appartement
attest
conformiteitsattest
verhuur
verplicht
wettelijk
woning