Gilles Vastgoed
Onze Lieve Vrouwstraat 128
3020 Herent
Mail ons
0468 486 127
 
 Ontdek ons gratis vastgoedadvies
 Vraag een gratis waardebepaling

Hoe word je een erkende BIV-makelaar? Volg deze stappen naar succes!

Het beroep van vastgoedmakelaar is een boeiende en uitdagende carrièrekeuze voor mensen die gepassioneerd zijn door vastgoed en bemiddeling. In België is de erkenning door het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) essentieel om als professional in deze sector aan de slag te gaan. In deze blog zullen we de verschillende stappen bespreken die je moet ondernemen om een BIV-erkende makelaar te worden.

Stap 1: Opleiding volgen

Het behalen van een geschikte opleiding is de eerste cruciale stap naar het worden van een BIV-erkende makelaar. Je moet een bachelor- of masterdiploma behalen in een relevant domein, zoals vastgoed, rechten, economie of bedrijfsbeheer. Deze academische achtergrond biedt je de nodige kennis en vaardigheden om de complexe wereld van de vastgoedmarkt te begrijpen.

Stap 2: Stage lopen

Na het voltooien van je opleiding moet je een stage van minstens 12 maanden volgen bij een erkend vastgoedmakelaar. Deze stage biedt je de mogelijkheid om praktische ervaring op te doen en je kennis toe te passen in een professionele omgeving. Tijdens deze periode werk je onder begeleiding van een ervaren makelaar en leer je de verschillende aspecten van het vak, zoals onderhandelingen, klantenrelaties en juridische procedures.

Stap 3: Slagen voor het BIV-examen

Het BIV-examen is een belangrijke mijlpaal op weg naar je erkenning als vastgoedmakelaar. Het examen omvat verschillende domeinen, zoals vastgoedrecht, ethiek, deontologie en professionele vaardigheden. Het is essentieel om grondig te studeren en je voor te bereiden op dit examen, aangezien het je kennis en bekwaamheid als makelaar beoordeelt. Na het succesvol afleggen van het examen ben je klaar voor de volgende stap.

Stap 4: Erkenning aanvragen bij het BIV

Na het behalen van het BIV-examen kun je een erkenning aanvragen bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars. Dit omvat het invullen van het erkenningsdossier en het indienen van de nodige documenten, zoals je diploma, bewijs van stage en bewijs van goed gedrag en zeden. Het BIV zal je aanvraag beoordelen en, indien alles in orde is, je de officiële erkenning als vastgoedmakelaar verlenen.

Stap 5: Permanente vorming en bijscholing

Als erkend BIV-makelaar is het belangrijk om voortdurend op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de vastgoedsector. Het BIV vereist dat makelaars regelmatig permanente vorming volgen om hun kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Door deel te nemen aan bijscholingscursussen en seminars kun je je professionele competentie vergroten en je specialiseren in specifieke domeinen binnen de vastgoedmarkt.

BIV makelaar worden, gebuert niet op 1 2 3. Door een geschikte opleiding te volgen, een stage te lopen, te slagen voor het BIV-examen en een erkenning aan te vragen, kun je je droom verwezenlijken om als professionele vastgoedmakelaar aan de slag te gaan. Het bijhouden van permanente vorming stelt je in staat om je carrière verder te ontwikkelen en succesvol te blijven in een steeds evoluerende vastgoedmarkt.

Als je graag een erkende vastgoedmakelaar wilt worden en nog een stageplek zoekt, ben je bij ons altijd welkom!

Geplaatst op 27/06/2023
BIV
makelaar worden
opleiding
stage