Gilles Vastgoed
Onze Lieve Vrouwstraat 128
3020 Herent
Mail ons
0468 486 127
 
 Ontdek ons gratis vastgoedadvies
 Vraag een gratis waardebepaling

Belangrijk Nieuws: 6% BTW voor sloop en heropbouw vanaf 2024 - Wat betekent dit voor jou?

Met de onthulling van het federale begrotingsakkoord 2024 is de toekomst van het 6% btw-tarief voor de afbraak en wederopbouw van privťwoningen bepaald. Hier zijn de details:

Voor bouwheren: Goed Nieuws Blijft

Bouwheren die bereid zijn een bestaande woning af te breken en opnieuw op te bouwen, behouden het voordeeltarief van 6% btw. Dit geldt voor zelfbouwers van woningen tot 200m≤ die als hun enige woning zal dienen. De afbraakwerken moeten door jou gedaan worden om te kunnen genieten van deze regeling. Koop je een grond waar een af te breken woning stond, dan is de 6% regeling niet van toepassing.

Voor kopers: einde verlaagd btw-tarief

Voor zij die een heropgerichte woning of appartement willen kopen, eindigt het verlaagde btw-tarief. Vanaf 1 januari 2024†zal het standaardtarief van 21% btw gelden voor deze aankopen.

Behoud in beperkte vorm

Het oorspronkelijke 6% btw-tarief, dat in 2021 werd uitgebreid, wordt nu beperkt tot zelfbouwers met een maximale oppervlakte van 200m≤. Dit geldt alleen als de nieuwe woning hun enige eigendom is.

Beperking in 32 grootsteden

In 32 grootsteden wordt het permanente 6% btw-tarief ook beperkt. Het geldt enkel voor bouwheren die bouwen om zelf te wonen, niet voor bouwpromotoren die bouwen om te verhuren.

Overgangsmaatregelen

Voor projecten waarvoor de omgevingsvergunning voor 1 juli 2023 is aangevraagd, is er een overgangsregeling tot eind 2024 om het 6% btw-tarief te behouden. De details worden binnenkort verwacht.

Verandering in btw-tarief voor duurzame energieoplossingen

Het tijdelijke 6% btw-tarief voor zonnepanelen, warmtepompen, en -boilers in woningen jonger dan 10 jaar wordt beperkt verlengd. Alleen de installatie van een warmtepomp behoudt het voordeeltarief.

Advies nodig?

Wil je weten hoe deze veranderingen jouw lopende of toekomstige vastgoedprojecten beÔnvloeden? Maak een afspraak met een van de vastgoedadviseurs van Gilles Vastgoed voor persoonlijk advies: 0468/486 127

Geplaatst op 13/10/2023
21% btw
6% BTW
nieuwbouw
sloop en afbraak