Als je aannemer klaar is met de bouw van je woning of appartement, zal hij deze aan jou willen ‘leveren’. Als bouwheer krijg je op dat moment de mogelijkheid om de werken te keuren en na te zien of ze wel volledig en degelijk werden uitgevoerd. Men noemt dit alles ook wel eens de oplevering van de woning of appartement. Als vastgoedadviseurs raden we je aan om volgende zaken grondig te bekijken bij de 1ste oplevering.
Bij de voorlopige oplevering moet je aan je aannemer meedelen welke zichtbare gebreken er zijn aan de woning. Moeten er nog bepaalde werken uitgevoerd worden (bv. er ontbreekt nog een kraan in de badkamer) of zijn er zichtbare gebreken in de werken die werden uitgevoerd (vb er is een kap in een keukenkast), dan is het belangrijk dat je die op het moment van de voorlopige oplevering opmerkt.
Besteed hier voldoende aandacht aan deze oplevering en zorg ervoor dat je volledig bent in je opmerkingen. Na de oplevering kan je namelijk geen andere zichtbare gebreken die je had kunnen vaststellen meer inroepen. Laat je daarom bijstaan door je architect of vastgoedadviseur en laat deze eveneens aanwezig zijn bij de oplevering.
Van de oplevering wordt normaal een proces-verbaal opgemaakt dat door alle aanwezigen wordt ondertekend. Het is belangrijk hierin alle gebreken die je vaststelt op te laten nemen waarbij ook een termijn wordt vermeld waarbinnen de aannemer alles in orde zal brengen. Zijn de gebreken of de nog uit te voeren werken te talrijk dan kan je de voorlopige oplevering eventueel weigeren. Hierbij geven we je alvast een aantal zaken waar je zeker op moet letten:
Plafond en wanden
- Controleer of de muren en het plafond recht zijn en geen oneffenheden vertonen.
- Controleer of er geen scheuren of gaten in de muren of het plafond zitten.
- Controleer of de gipskartonplaten goed bevestigd zijn.
- Als de muren of het plafond vochtig aanvoelen, laat de woning dan nog even uitdrogen voordat je hem koopt.
Ramen, kozijnen en deuren
- Controleer of de ramen goed sluiten en geen kieren vertonen.
- Controleer of de beglazing geen krassen of barsten bevat.
- Controleer of de kozijnen goed afgewerkt zijn en geen scheuren of gaten bevatten.
- Controleer of de deuren goed open en dicht gaan en niet klemmen of piepen.
Vloeren, terrassen en tegels
- Controleer of de vloerbedekking en terrassen geen barsten of vlekken bevatten.
- Controleer of de tegels goed geplaatst zijn en waterpas liggen.
- Controleer of de voegen van de tegels goed afgewerkt zijn en geen scheuren of gaten bevatten.
Elektra, verwarming en ventilatie
- Controleer of alle stopcontacten en schakelaars goed werken.
- Controleer of er voldoende stopcontacten en schakelaars zijn.
- Controleer of de verwarming goed werkt.
- Controleer of het ventilatiesysteem goed werkt.
- Controleer of de kachel of haard goed werkt en geen rook produceert.
Bij de minste twijfel meld je alles aan de aannemer zodat het opgenomen kan worden in het verslag. Spreek steeds een termijn waarbinnen de herstellingen of aanpassingen moeten worden uitgevoerd.
Het is ook verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren door een expert. De bouwkundige keuring zal je helpen om eventuele gebreken te ontdekken die je zelf niet hebt gezien.
Door een nieuwbouwwoning grondig te bezichtigen en een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, kun je veel problemen voorkomen. Wij staan je graag bij 0468/486 127.