Gilles Vastgoed
Onze-Lieve-Vrouwstraat 128
3020 Herent
Mail ons
0468 486 127
 
 Ontdek ons gratis vastgoedadvies
 Vraag een gratis waardebepaling

Wat mag een verhuurder in Vlaanderen vragen aan een kandidaat-huurder?

Wanneer je op zoek bent naar een huurwoning en je een geschikte woning hebt gevonden, zal de verhuurder vaak enkele vragen stellen om jouw geschiktheid als huurder te beoordelen. Maar welke vragen zijn wettelijk toegestaan? En welke informatie mag een verhuurder niet opvragen? In deze blog geven we een overzicht van de rechten en plichten van zowel verhuurders als huurders volgens de Vlaamse wetgeving.

Identiteitsgegevens: Wat mag een verhuurder vragen?

Een verhuurder mag vragen naar een geldig identiteitsbewijs, zoals een paspoort of identiteitskaart, om de naam en geboortedatum van de kandidaat-huurder te controleren. Deze gegevens mogen enkel worden gebruikt voor het opstellen van de huurovereenkomst en niet voor andere doeleinden. Verder mag de verhuurder ook vragen naar contactgegevens, zoals een telefoonnummer en e-mailadres.

Inkomen en financiële situatie

Een verhuurder heeft het recht om te controleren of een kandidaat-huurder financieel in staat is om de huur te betalen. Daarom mag hij vragen naar het inkomen. Belangrijk is dat de verhuurder enkel het totaalbedrag mag opvragen en niet de exacte inkomstenbron. Dat betekent dat vragen zoals of het inkomen uit loon, pensioen, een uitkering of een andere bron komt, niet zijn toegestaan. Bovendien mag de verhuurder pas naar het inkomen vragen op het moment dat de kandidaat-huurder zich officieel kandidaat stelt voor de huurwoning.

Huisdieren: Mag een verhuurder deze verbieden?

Volgens de Vlaamse regelgeving mag een verhuurder huisdieren niet zomaar verbieden. Dit betekent dat een huurder in principe een huisdier mag houden, zolang dit geen overlast veroorzaakt. Een verhuurder kan echter in de huurovereenkomst bepalingen opnemen over mogelijke schade of hinder veroorzaakt door huisdieren. Als een huisdier voor ernstige overlast zorgt, kan de verhuurder wel optreden op basis van de algemene regels rond woonkwaliteit en overlast.

Roken in de huurwoning: Wat zijn de regels?

Een verhuurder mag een huurder niet weigeren enkel en alleen omdat hij of zij rookt. Dit zou namelijk als discriminatie kunnen worden beschouwd. Wel kan de verhuurder een rookverbod opleggen in de huurovereenkomst en een clausule toevoegen waarin staat dat eventuele schade door roken (zoals geurhinder, verkleuring of roetvorming) door de huurder moet worden hersteld of vergoed.

Welke vragen mag een verhuurder niet stellen?

Er zijn bepaalde vragen die de privacy van een kandidaat-huurder schenden en daarom niet mogen worden gesteld:

Burgerlijke staat: Een verhuurder mag niet vragen of je gehuwd, samenwonend of alleenstaand bent.

Gezinssituatie: Vragen over kinderwens of het aantal kinderen zijn niet toegestaan.

Medische situatie: Gezondheidsinformatie is privé en mag niet worden opgevraagd.

Nationaliteit of afkomst: Dit mag geen rol spelen bij de beslissing om een woning te verhuren.

Geloofsovertuiging of politieke voorkeur: Deze vragen zijn verboden onder de antidiscriminatiewetgeving.

Conclusie

Bij het verhuren van een woning in Vlaanderen hebben zowel de verhuurder als de huurder rechten en plichten. Een verhuurder mag identiteitsgegevens en financiële informatie opvragen om de solvabiliteit van de huurder te controleren, maar mag niet vragen naar de exacte bron van inkomsten. Huisdieren mogen in principe niet verboden worden, tenzij ze overlast veroorzaken, en roken mag geen reden zijn om een huurder te weigeren, al kan er wel een clausule over rookschade in het huurcontract opgenomen worden. Door op de hoogte te zijn van de wettelijke regels kunnen zowel huurders als verhuurders misverstanden en problemen vermijden.

Geplaatst op 30/03/2025
discriminatie
huren
verhuren
wetgeving